Kajsas blogg

 

 

Upptäck Båven i sommar

 

Kajsa skriver

Upptäck Båven! En sjö som bjuder på det mesta när det gäller både natur och kultur.

Skärgårdmiljö mitt i Sörmland

Båven är Sörmlands största sjö och kanske också den vackraste. Sjön ligger i hjärtat av Sörmland och du tar dig dit från Stockholm på drygt en timme. Om du inte har tillgång till egen båt i Båven eller möjlighet att låna en kan du hyra en kanadensare. Uthyrning finns i Skebokvarn och från kanadensaren upplever du “Sveriges sydligaste vildmarkssjö” från sin allra bästa sida. 

Välj kanotled eller egna vägar

Vill du följa en färdig rutt, välj en av de fem kanotleder som finns och som utgår från Skebokvarn:

Skebokvarn – Sparreholm, 25 km lätt paddling

Skebokvarn – Dunker, 45 km lätt paddling

Skebokvarn – Flen, 65 km lätt paddling

Skebokvarn – Nyköping, 65 km lätt paddling

Rundturen, 55 km lätt paddling

 

Du kan också välja att utforska Båven på egen hand. Oavsett hur din tur ser ut finns det mycket att upptäcka längs vägen.

Båvens karaktär

Båven är full av förgreningar och öar så det finns massor att upptäcka! Strandlinjen är hela 500 km lång, alltså finns det gott om ställen att gå i land och stora möjligheter att hitta ett ställe att få vara alldeles ensam på.

Vattnet är rent och klart. Öarna är ibland bergiga vilket ger området en karaktär av skärgård.

Djur- och fågelliv

I och runt Båven finns ett rikt djurliv. Du får säkert syn på fiskgjusen, Sörmlands landskapsfågel. Du kanske också ser häger, storlom och berguv.

Söder om sjön finns det gott om dovhjort. Älg, rådjur och vildsvin finner du också i skogarna runt Båven. Närmare vattnet kan du ha tur och på en utter, det finns ett tiotal.

Fiskar i Båven

Många sportfiskare fiskar gös i Båven. Om gös allmänt ses som en god matfisk är Båven-gösen en sann delikatess tack vare det rena vattnet som den lever i tills den hamnar på tallriken.

Om du skulle råka få en mal på kroken, ät inte upp den! Den är utrotningshotad och därmed också fridlyst. Malen är en märklig varelse som påminner om ett urtidsdjur. Den känns igen på sitt platta huvud och långa antennliknande skäggtömmar. Malen kan bli mycket stor, den största som fångats i Sverige fångades i just Båven och var 3,6 meter lång och vägde 180 kg. Detta var 1871, men kanske denna rekordmals avkomma växer sig lika stor? En mal kan bli upp till 80 år gammal så det är en fisk som har ett antal år på sig att växa till sig.

 

I slutet av sommaren fiskar man kräftor. I Båven som på många andra ställen har signalkräftor planterats in sedan de flodkräftor som ursprungligen fanns drabbats av kräftpest.

På kartan finns samhällen, slott, kyrkor och badplatser markerade med siffror.

Samhällen vid Båven

När du färdas med båt eller kanot på Båven kommer du inte passera några städer eller ens större samhällen. Ett par mindre samhällen finns förstås, Skebokvarn och Sparreholm.

Skebokvarn (1)
Skebokvarn är ett litet idylliskt samhälle där 239 personer är fastboende. Sommartid ökar invånarantalet med ett hundratal. Samhället växte upp kring järnvägen, här lastade man gods som kom över sjön. Idag är det Skebokvarn som är centrum för den som vill upptäcka Båven från kanadensare. Här startar kanotlederna och de guidade turerna.

Sparreholm (2)
Också en ort som vuxit upp kring järnvägen. Här bor ca 800 personer och du hittar både livsmedelsbutik och restauranger om du behöver fylla på förråden.

 

Slott kring Båven

I Sörmland säger man ibland skämtsamt att det finns ett slott eller en herrgård i varje buske. Båvens stränder är inget undantag, här finns gott om små vackra slott och herresäten som kan vara värda att ta sig en titt på.

Sparreholms Slott (3)
Detta slott är ett av Sörmlands finaste. Det är ursprungligen från 1700-talet men byggdes under 1800-talet om till det utseende det har idag. Här finns ett bilmuseum samt café och butik. Du hittar slottet strax utanför Sparreholm, vid Hyltingeviken.

Vibyholms Slott (4)
Själva slottsparken utgörs av en ö, Slottsholmen, som har en broförbindelse till fastlandet. Här finns det en stuga att hyra för den som vill. Själva slottet är från 1620-talet.

Rockelsta Slott (5)
Rockelsta är ett renässansslott strax söder om Sparreholm. Här går det bra att bo både i själva slottet och att hyra stuga. Slottet har två ganska blygsamma spöken som kallas ”Damerna Stuart” och ett vårdträd som går under namnet Yggdrasil.
Mycket har hänt innanför slottets väggar sedan det uppfördes år 1642, bland annat var det just här som Hermann Göring träffade sin svenska fru Carin.

Övre Torp (6)
Torp är visserligen inget slott men huserar ingen mindre än “Påven vid Båven”. Övre Torp är alltså Göran Perssons och Anitra Steens, vid det här laget ganska berömda, fastighet i Hyltinge socken i Flens kommun.

 

Kyrkor

Efter att du paddlat förbi påven kan det kanske hända att du behöver ytterligare andlig spis. Missa inte att besöka någon av de vackra kyrkor som finns nära Båven.

Ripsa kyrka (7)
Ripsa kyrka påminner om ett litet Törnrosaslott med sina tre spetsiga torn. Byggnaden är ursprungligen från 1100-talet men präglas av den ombyggnad som utfördes i början av 1600-talet. Här hittar du 1600-talsmålningar, ett rökelsekar från 1200-talet och en dopskål som troligen är lika gammal som kyrkan, alltså 900 år gammal.

Helgesta kyrka (8)
Äldsta delen av kyrkan är från 1100-talet och en dopfunt från den tiden finns kvar. Du kan också se en medeltida altarmålning som föreställer de fyra evangelisterna.

Årdala kyrka (9)
Även Årdala kyrka är ursprungligen från 1100-talet men renoverad i omgångar. Här finns en kristusbild från 1400-talet och en vacker järnkrona från 1300-talet.

Hyltinge kyrka (10)
Hyltinge kyrka är inte fullt lika gammal som de övriga, den restes troligen på 1300-talet. Där finns en dopfunt från 1100-talet och vackra väggmålningar från 1600-talet.

 

Badplatser

När du tröttnat på att bada ensam i en lugn näckrosvik kan du göra strandhugg och besöka en lite större badplats. Det finns flera fina att välja på:

Sibrobadet Ripsa (11)
En liten badplats som varken har toaletter eller kiosk, däremot en fin sandstrand.

Sparreholmsbadet (12)
Här finns bryggor och glasskiosk och sandstrand. Nära Sparreholms samhälle där du kan handla mat och andra förnödenheter.

Skebokvarnsbadet (13)
Ligger naturskönt vid Skebokvarns hembygdsgård. Bryggor finns.

Vänta inte – ge dig iväg

Greppa paddeln och upplev Båven i sommar! Det här är bara ett axplock av allt det vackra och intressanta du kommer uppleva i Sveriges sydligaste vildmarkssjö.

 

En annan okänd bloggare...

 

Jag brukar alltid kunna gå in i mina garderober

 

Vem faen bor där, mitt ute i skogen? Jo du flicka lilla. Här bor det feodalherrar och feodaldamer med sina beskyddare från det besuttna statarfolket. Så vill vi ha det i eviga tider.

 

Sparreholm, ett förslavat klassamhälle av sällan skådat slag.

 

Ni såg kanske sverigedemokraten Sven Bager i fullmäktige

berätta hur trevligt det var med ett bilmuseum. Han tyckte att kommunen skulle fortsätta att satsa på turism. Vad kan han mena egentligen? Skattepengar till slotten kanske?

 

 

Vad kan hon mena den väna...

Om man tar av sig sparreholmsglasögonen så ser man kanske verkligheten.

 

Infarten till klassamhället kan tyckas betagande vid skylten. Sparreholmarna ser förstås det osynliga slottet och den osynliga hembygdsgården men dom andra välkomnas av ett industriområde. Det känns väl på lukten om inte annat

 

 

Dom skrattar åt oss Sparrisar...

En sannolikt yngre bloggarsjäl skriver!


Idag har jar varit i Sparreholm!!!
Jag asgarvade när jag såg skylten och jag asgarvade när vi åkte ut från det.
Vem fan bor där?
Och vem fan döper ett ställe mitt ute i skogen till Sparreholm??
Det är typ som Prostökna!

Jag gick iaf Inte in i kyrkan - kände mig inte tillräckligt troende idag ;)

 

Image0003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image0001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image0004